Projecte: 100 anys de la Biblioteca Popular

La comitiva davant de lAjuntamentEns hem volgut sumar als actes de celebració del centenari de la Biblioteca Popular de Valls, i ho hem fet amb el treball per projectes de 1r d’ESO.

L’eix principal del treball cooperatiu del segon trimestre, que es va fer del 12 al 23 de març, ha estat la preparació d’una exposició sobre els cent anys de la primera de les biblioteques populars oberta al públic per la Mancomunitat de Catalunya. L’alumnat ha treballat les característiques de l’emblemàtic edifici noucentista de la nostra ciutat, i n’ha construït una maqueta. A més, han estudiat les personalitats destacades de l’època que van participar en la posada en marxa de la Biblioteca, i n’han estudiat la biografia.

D’altra banda, el context històric de fa un segle també ha estat objecte de treball, tant a nivell de Catalunya com de la ciutat de Valls; a més a més, han analitzat altres fets rellevants a escala internacional que van tenir lloc el 1918, com el final de la Primera Guerra Mundial o la gran epidèmia de grip. Per fer-ho s’ha treballat la premsa de l’època, i fins i tot han reproduït la portada del diari del dia de la inauguració de la Biblioteca. S’han documentat amb estudiosos del fet local, i per això han entrevistat l’arxiver de l’Arxiu Municipal de Valls, Jep Martí; el director del Museu de Valls, Jordi París, i el regidor de cultura de l’Ajuntament, Marc Ayala.

A més, s’han desenvolupat activitats de caire més lúdic, com una gimcana pels carrers de Valls que tenen noms de personalitats de fa cent anys, i han gravat vídeos en anglès a partir de converses habituals en una biblioteca, en els quals els alumnes s’han disfressat de l’època per ambientar-los adequadament. Així mateix, per conèixer millor tot aquest món, els alumnes van fer una sortida a Barcelona per visitar la Biblioteca Arús, fundada el 1895. Un cop allà, van acabar d’aprofitar el dia fent una gimcana en anglès amb els turistes que visitaven el Parc de la Ciutadella.

El projecte es va completar el divendres 23 de març, amb l’enregistrament d’un curtmetratge en el qual es reprodueixen els actes d’inauguració de la Biblioteca Popular ara fa cent anys. Vestits de l’època, i acompanyats de la banda de música de l’Institut, els alumnes de 1r d’ESO van recórrer en cercavila la plaça del Blat, el carrer de la Cort, el Pati, el carrer Jaume Huguet, la Font de la Manxa i el Passeig dels Caputxins, fins arribar a la Biblioteca Popular, on es van representar els discursos inaugurals de les personalitats de l’època. Per acabar, l’alumnat va tenir l’oportunitat de visitar l’interior de l’edifici, i també l’actual Biblioteca Carles Cardó.

Amb aquest projecte l’Institut Jaume Huguet vol continuar refermant, d’una banda, la seva aposta per les noves metodologies educatives, i d’una altra, la seva vinculació amb la nostra ciutat.

Tots els treballs que els alumnes han preparat durant aquest projecte els podreu veure en una exposició que estarà oberta al públic del 18 al 24 d’abril al Pati de Sant Roc de Valls. No us la podeu perdre!

Aquí teniu una mostra de les fotografies que hem fet durant el projecte, però en aquest fil de tuits en trobareu moltes més i també la notícia que en va fer TAC12.

 

100anysbiblio

 

100anysbiblio 2

 

100anysbiblio bcn 5

 

100anysbiblio bcn biblioteca arús

 

100anysbiblio parc de la ciutadella

 

100anysbiblio recreació

 

100anysbiblio recreació2

 

100anysbiblio entrevista jep martí

 

IMG 20180322 142634

 

100anysbiblio inauguració

 

LAlcalde llegeix el discurs dinauguració de la Biblioteca

 

La comitiva davant de la Biblioteca