Un acte de Nadal molt especial: aniversari i jubilació

NADAL JORDIEl 20 de desembre, l’acte de Nadal va ser enguany molt especial ja que es van unir dues celebracions en un mateix dia. 

Per una banda, es van celebrar els deu anys de representacions teatrals i, per l’altra, l’acte va servir per acomiadar Jordi Tuset, l’actual director del centre, amb motiu de la seva jubilació.

Jubilació de Jordi Tuset

El moment culminant de l’acte va ser el final, quan els alumnes presentadors, l'Ester Farré i l'Eloi Singla, van anunciar la jubilació de qui ha estat director de l’Institut Jaume Huguet durant els darrers divuit anys, Jordi Tuset. Després de fer un emotiu discurs de comiat, el públic assistent, professorat i alumnat majoritàriament, li oferí un llarg i calorós aplaudiment per agrair-li la seva tasca al capdavant del centre.

 

NADAL A JORDI

 

El valor de la identitat de gènere i la coeducació

Les activitats prèvies a les vacances de Nadal havien començat, com cada any, a l’Institut on tots els grups d’ESO van fer una activitat organitzada per la Comissió de Valors. Es va dedicar a una problemàtica ben viva avui en dia en la nostra societat, la de la identitat de gènere i la coeducació. Partint de molts dels pensaments de Judith Butler, una de les expertes mundials en el tema, van analitzar alguns vídeos, observar fotografies, fer un Kahoot, etc. per discutir respecte als rols establerts per a cada sexe. L’objectiu fonamental era fer veure a l’alumnat la necessitat d’acabar amb la violència masclista, i treballar perquè s’eliminin les diferències i desigualtats entre homes i dones. Com a cloenda lúdica de l’activitat van fer-se les ulleres de “redibuixem el gènere”, unes ulleres que ens haurien de fer canviar la mirada que tenim establerta dels rols de gènere.

 

NADAL COEDUCACIÓ

 

Deu cursos fent teatre

Després del pati, tot l’alumnat i el professorat van anar al Centre Cultural de Valls, per participar en l’acte organitzat per la Comissió de Festes i la Comissió de Teatre, en què es va ser un repàs magnífic de totes les obres representades durant aquests deu anys al Teatre Principal.

 

NADAL 0

 

En l’espectacle hi va participar una bona quantitat d’alumnes i professors, i va ser conduït per les professores Lluïsa Barberà, Sònia Bové i Rosa Manchobas i pel professor Mario Moyano que, com si fossin les Teresines de La Cubana, van anar presentant de manera esbojarrada cadascuna de les obres. Alumnes i professors van col·laborar per mostrar-ne un dels fragments més significatius, i Cristina Español i Albert Cañadilla, alumnes de Batxillerat, hi van posar l'acompanyament musical.

 

NADAL MIKADO

 

NADAL MÚSICS

 

nadal públic

 

Col·laboració de molts departaments

Des de fa deu anys, l’activitat teatral a l’Institut s’ha canalitzat a través de les matèries optatives de Teatre i Cant coral de 3r d’ESO, amb la professora del Departament de Llengua Catalana Claustre Pallarès al capdavant de la direcció teatral, i els professors de música Narcís Mellado i Felip Brunet, primer, i Joan Miquel Simón, actualment, al capdavant de la direcció musical, ja que la música ha estat present en totes. A més, la professora del Departament d’Educació Física Rosa Batalla, s’ha encarregat del vestuari, maquillatge i attrezzo.

 

NADAL DIRECTORS2

 

En aquests deu anys s’han representat catorze obres, ja que, durant els primers cursos, se’n feia una per Nadal i una altra a final de curs. Darrerament només se n’escenifica una, durant les Jornades Culturals que tenen lloc pels volts de Sant Jordi.

Han sigut, doncs, deu cursos en què el teatre ha ocupat molts departaments durant una part del curs, perquè a banda dels de Llengua Catalana, Música i Educació Física, s’ha comptat amb la col·laboració dels departaments de Tecnologia, de Mecanització i Soldadura, i de Visual i Plàstica, els quals s’han encarregat de preparar els decorats. A més, hi ha hagut professorat col·laborador en la preparació del vestuari i l’attrezzo i, des del 2016, amb la representació d’Els Miserables, un bon grup de professors també hi participa cantant.

 

NADAL RACÓ

 

NADAL DIRECTORS

 

Catorze títols

La intenció d’aquesta festa d’aniversari va ser, doncs, la de repassar les catorze obres de teatre, recordar algunes de les anècdotes viscudes i també, evidentment, fer un petit homenatge als alumnes que actuant, cantant o interpretant la música hi han participat. A més, es va anunciar la propera obra, el musical El Mikado, que es representarà el proper mes de maig.

Recordem breument quines han estat aquestes obres:

-Nadal 2008: Els pastorets o el senyor dels anells!, la primera de les obres que, amb un guió molt ben aconseguit, barrejava la història d’El Senyor dels anells de Tolkien amb els populars Pastorets. Una obra trencadora i moderna, que va tenir molt d’èxit ja que era la primera representació que es feia. A més, cal dir que és una obra original, escrita per la Claustre Pallarès, amb música del professor de música Narcís Mellado.

 

NADAL PASTORETS2

 

-Juny 2009: La Festa Major de la Trinca. Va ser una gran Festa Major amb balls, música, gegants, elements festius i molts personatges divertits, inspirada en el teatre del grup de “La Cubana”, que sempre exageren els seus personatges i, si convé, interactuen amb el públic.

 

nadal festa major

 

-Nadal 2009: Un conte de Nadal de Charles Dickens

 

NADAL CONTE

 

-Juny 2010: Relacions, un recull de contes dels escriptors Quim Monzó i Isabel-Clara Simó.

 

NADAL MONZÓ2

 

-Nadal 2010: El ball parlat de la Mare de Déu de la Candela, escrit per Josep Pont l’any 1910, no havia estat mai estrenat: Per tant, va ser al nostre centre que es va fer l’estrena absoluta, abans de les Decennals del 2011, amb una posada en escena senzilla, minimalista i fidel al text.

 

NADAL NIL

 

-Juny 2011: Cabaret Gàngster, escrita i musicada per Sònia Tomegròs, alumna en aquell moment de l’institut. Aquesta peça va ser el seu Treball de recerca: la creació d’un musical.

 

NADAL MONZÓ

 

-Nadal 2011: Neix la llum, espectacle de poesia i dansa, que és l’únic que no s’ha pogut recordar durant la festa d’aniversari.

-Abril 2012: Arsènic i puntes de coixí, de Joseph Kesselring, un clàssic de la comèdia negra que ha estat representat centenars de vegades per companyies de teatre d’arreu del món.

 

NADAL ARSÈNIC

 

- Abril 2013: Melodia discordant, una comèdia del vallenc Pere Mialet

 

NADAL NEUS

 

- Abril 2014: L’òpera de tres rals, de Bertolt Brecht.

 

NADAL PRESÓ

 

- Abril 2015: T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré... Aquest va ser un muntatge especial perquè van tenir molt d’impacte les projeccions que es feien a cada escena.

 

nadal relacions

 

- Abril 2016: La flauta màgica... de les galàxies, una versió particular de l’òpera de Mozart, ambientada en els personatges de La Guerra de les Galàxies.

 

NADAL FLAUTA

 

- Abril 2017: el “musical dels musicals”, Els Miserables, basat en la novel·la de Víctor Hugo i que, des del 1980, s’ha representat per tot el món. Aquesta representació va marcar una fita important en el centre, ja que una bona colla de professors i professores hi van actuar; alguns pujaven dalt d’un escenari per primer cop per compartir una experiència que, des de llavors, esperem que es pugui repetir any rere any.

 

nadal miserables

 

- Abril 2018: RIP, Descansa en pau (si pots), una obra escrita pel professor de música, Joan Miquel Simón i el seu germà Tomàs, i que vol ser una reflexió, des de l’humor i la ironia, d’un tema tan humà com és la mort.

 

NADAL RIP

 

(Fotografies de Josep M. Olivé i Neus Salvat)