Magda Oranich clou les Jornades

2019 12 11 ORANICH signatura oranich 1Segon dia de les X Jornades Joves i Empresa

 

El dia 11 començà amb la xerrada de Núria Amigó al matí. Amigó és cofundadora i directora de Biosfer Teslab, una empresa emergent sorgida dins de la URV, i va fer una xerrada per explicar com van aconseguir crear aquesta spin-off. L’empresa està especialitzada en testos de salut cardiovascular i metabòlica per diagnosticar en vitro el risc cardiovascular de pacients d’alt risc. Explicà quines dificultats van sorgir quan van pensar que muntar una empresa seria la manera de fer arribar la ciència des de la Universitat a la societat.

  

La següent xerrada va despertar molt d’interès entre l’alumnat ja que Sheila Moya, fundadora i directora de l’empresa emergent Pislow, els explicà com funciona la seva empresa, una start-up catalana especialitzada en fast-fashion, el mercat de lloguer de roba que és tot un model d’èxit. Explicà com va sorgir la idea de crear aquest tipus d’empresa de lloguer, que no era gens habitual al nostre país: lluir cada dia una peça de roba, una bossa de mà o un accessori diferent, ja no és a l’abast només de les butxaques més riques, sinó que tothom ho pot fer a través del lloguer. A més, un altre dels objectius que tenen en l’empresa és la sostenibilitat, un nou concepte d’economia circular en què tot s’aprofita/es recicla.

 

Acte de cloenda

I, per acabar, al Teatre Principal, es va celebrar l’acte protocol·lari de cloenda amb la participació de Rosa Maria Rovira, regidoria d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Valls; Agustí Subirats, director d’àrea de la Caixa, i Josep M. Soler, director de l’Institut Jaume Huguet.

 

L’acte va donar pas a la conferència de Magda Oranich Solagran, política, advocada i periodista amb una llarga trajectòria com a activista en la defensa dels drets humans i, sobretot, dels de la dona, ja des de l’època franquista. El tema de la xerrada “Les dones d’ahir; les dones d’avui” va servir perquè Oranich fes una apassionada lliçó d’història mundial de la lluita feminista i un extens repàs dels moments clau d’aquesta lluita en el nostre país. Per acabar, destacà, que no es pot abandonar la lluita ja que l’augment de la ultradreta posa en perill molts dels drets aconseguits fins ara.