Taula rodona: Seguretat i Salut Laboral

Hi van participar el Dr. Christophe Bengoa, director de l'Entitat Avaluadora de Risc (EAR); la Sra. Marta de Antón, responsable de prevenció de riscos laborals de Manpower Team ETT, SAU; el Sr. Toni Gallegos, responsable de Seguretat i Qualitat i M.A. García Riera, SL Vila-seca; i la Sra. Vanessa Munté, gerent de la delegació territorial de CMAP, S.L. La va moderar el Sr. Manel Revelles, professor i cap del Departament de FOL.

La primera intervenció va anar a càrrec del Dr. Bengoa, i manifestà que cal ser conscient dels riscos a la feina i aconsellà “seguretat més seguretat més seguretat” i afegí que actualment els treballadors tenen unes idees bàsiques de la prevenció dels riscos laborals.

Va donar una dada molt significativa: “Hi ha deu vegades més accidents en la construcció que en les indústries químiques” ja que aquestes darreres tenen una forta cultura de la prevenció, la que assumeixen fins al punt que es pot acomiadar un treballador si no fa cas de la seguretat.

D’altra banda, va comentar que a la Universitat Rovira i Virgili tenen molt present la seguretat i la Salut Laboral i que cap dels becaris accedeixen a realitzar tasques a la Universitat sense haver realitzar els cursos de prevenció de riscos laborals corresponents.

Tot seguit, va intervenir la Sra. de Antón per dir que Manpower són el primer grup de RR HH de l’estat que se li ha concedit autorització administrativa com a agència de col·locació; a Espanya hi ha més de 600 persones treballant a ManpowerGroup, ajudant a trobar feina, i treballen amb més de 4.000 empreses. Va explicar que té molta importància la prevenció de riscos laborals entre l’empresa d’ETT i l’empresa usuària i ressaltà que tota activitat laboral que es desenvolupa comporta un risc professional que pot produir algun dany en la salut. A més, indicà que una cosa tan simple com un ensopegada, una mala posició en l’ordinador, una mala col·locació del nostre equip informàtic, etc. ens pot produir un malestar físic, mental i social, i provocar afeccions o malalties, és a dir, tot el contrari del que s’entén per salut.

Finalment, va comentar que la formació, la informació i l'absència d'hàbits són factors que influeixen en l'existència d'accidents laborals i en el desenvolupament de malalties professionals; per tant, cal implantar una cultura de la prevenció.

Va esmentar també algunes consideracions sobre la delimitació subjectiva de la responsabilitat penal en matèria de riscos laborals, indicant que el codi penal contempla en l’article 316, el càstig amb penes de presó de sis mesos a tres anys i multa de sis a dotze mesos, i l’article 317, si es comet per imprudència greu, serà castigat amb la pena inferior en grau.

A continuació, la Sra. Munté va dir que la seva empresa es dedicava a l’assessorament del sector de serveis a les PIMEs en temes de prevenció de riscos laborals i que oferien una àmplia oferta formativa a aquest col·lectiu d’empresa amb la voluntat d’implantar una cultura de la prevenció en les PIMEs, és a dir, era una empresa que feia prevenció per convicció, en els àmbits de la seguretat, higiene, ergonomia, psicosociologia i medicina en el treball. Va insistir que cal una conscienciació de la cultura de la prevenció de riscos laborals dels treballadors, i que aquesta vindria per més formació i més informació per part de l’empresa.

En la seva intervenció, el Sr. Gallegos va donar dades de la constructora García Riera, dedicada a la construcció i manteniment d’obres d’edificació, obra civil (vials i urbanitzacions) i indústria. És una empresa que té la seu corporativa a Vila-seca i, una plantilla al voltant dels 140 treballadors, que realitza treballs per a empreses com Repsol, Bayer, Port Aventura, Port de Tarragona, entre d’altres.

Va afegir que la direcció de l’empresa sempre havia apostat per la integració de la seguretat en les obres i centres de treball, i que és una mostra clara de la seva política, on es representava en una organització preventiva de l’empresa amb el responsable del SIG, tècnics de seguretat, recursos preventius, comitè de seguretat i salut i, delegats de prevenció i que tenia un sol objectius: “Zero accidents”. A més la direcció de l’empresa considerava el control dels riscos con un bon negoci.

Tota aquesta acció preventiva, per a evitar o reduir al màxim els accidents, comentava el Sr. Gallegos, que disposaven d’unes eines: Un sistema de gestió de la prevenció; un servei de Prevenció, el comitè de Seguretat I Salut, una planificació de la seguretat, avaluació de riscos i mesures preventives, les inspeccions / Investigació d’accidents-incidents i auditories programades i finalment i molt important: la formació i informació als treballadors.

Per finalitzar l’acte, el moderador Sr. Revelles va comentar que el treball té coses positives, que contribueix a tenir benestar físic, psíquic i social i que pot contribuir a la nostra salut, però que també té coses negatives que poden provocar desajustos físics o psíquics que poden augmentar la possibilitat de desenvolupar malalties o patir accidents. Aquestes situacions negatives poden generar risc en el treball i possibles accidents.

Tot seguit tingué lloc un col·loqui conjunt per mirar d’aclarir els dubtes que van desvetllar en l’alumnat les paraules del ponent.

Tot seguit es van dur a terme uns tallers sobre l’avaluació de la maquinària, a càrrec del Sr. Ramon Olives, tècnic del Centre de Seguretat i Salut Laboral de Tarragona. Va assistir-hi l’alumnat dels CFGS de les branques industrials, i s’hi va fer una breu exposició del marc legal i concretament la Directiva de màquines i els requisits essencials de seguretat i salut, com les normes harmonitzades de seguretat per a màquines. Es van estudiar uns casos pràctics d’accidents i les possibles accions preventives.

L’altre taller va ser sobre PVD - "Pantalles de visualització de dades" , i anà a càrrec de la Sra. Maribel Bernadó, tècnica del Centre de Seguretat i Salut Laboral de Tarragona. Va assistir-hi l’alumnat de les branques administrativa i informàtica. Basant-se en el Reial Decret 488/1997 sobre pantalles de visualització de dades per tal d’identificar els riscos i mesures preventives que s’han d’adoptar en el lloc de treball derivat de l’ús de PVDs, es va fer una introducció a la psicosociologia: origen, conseqüències i mesures a adoptar davant de casos com l’estrès, l’assetjament laboral i la síndrome del cremat (burnout).