Presentació del llibre dedicat als 90 anys de l'Institut

LLIBRE 90È PORTADAEl 2 de desembre, l’Institut d’Estudis Vallencs va acollir la presentació del llibre monogràfic de Quaderns de Vilaniu. Miscel·lània de l’Alt Camp dedicat als 90 anys del nostre centre.

L’acte fou presidit per l’alcalde de Valls, Albert Batet, i pel president de l’IEV, Xavier Salat. Ambdós destacaren la importància que aquesta publicació suposa per a Valls, ja que reflecteix i posa en valor la vitalitat de l’Institut Jaume Huguet, l’Antiga Escola del Treball.

Amb una sala plena de gom a gom, el director, Jordi Tuset, va prendre la paraula per remarcar que la publicació d’aquest llibre és el colofó dels actes de celebració del 90è aniversari de l’Institut. També va voler destacar l’esforç que ha suposat poder-lo tirar endavant, i agraí el suport rebut en tot moment per part de l’Institut d’Estudis Vallencs.

 

LLIBRE 90È2

 

Posteriorment, Núria Ventura, en nom dels professors del centre autors del llibre, en va fer la glossa. Encetà la seva intervenció explicant que ja amb motiu del 75è aniversari del centre s’havia fet un altre llibre, en el qual es va recollir bona part de la història fins aquell moment; ara, doncs, tocava fer una altra cosa, i per això es van triar una sèrie d’aspectes que no s’havien tractat l’any 1999.

El primer treball del llibre, explicà, és obra de Jordi Tuset i es titula “L’Institut Jaume Huguet (Antiga Escola del Treball) a través de les lleis d’educació”. Tal com destacà Núria Ventura, a Tuset li va tocar de fer una de les tasques més feixugues, potser més desagraïdes del volum, ja que hi analitza totes les lleis educatives que han marcat aquests primers 90 anys de vida de l’Institut. Aquestes lleis han influït, per força, a l’hora de projectar el centre i també l’educació dels alumnes que s’hi han vist afectats, especialment aquests darrers vint anys, en què s’han succeït una sèrie de lleis que han modificat de forma profunda l’educació al nostre país.

Tot seguit, Anna Sans i Núria Ventura amb el treball “Antics alumnes i alumnes actuals. Contrastos i coincidències” han volgut recollir els testimonis de diverses generacions. Han posat cara a cara pares i fills que han estat i són alumnes del centre, i els han fet confrontar experiències; en definitiva, han volgut plasmar les semblances i les diferències que cadascú ha trobat en el seu pas per l’Institut: dossiers, ordinadors, festes, professors, l’hora del pati... són algunes de les paraules que els han sorgit fent memòria.

 

LLIBRE 90È

 

El següent article, obra dels professors Montserrat Montalà i Jordi Serra, “Imatges d’ahir i d’avui, imatges de sempre”, fa un recorregut visual per diversos espais dels diversos edificis que ha ocupat l’Institut. D’aquesta manera podem comparar-los i, per exemple, veiem com era la classe dels paletes de l’edifici del Carme i com és una classe d’automatització i robòtica de l’actual edifici del carrer Creu de Cames... Els 90 anys entre una fotografia i l’altra en marquen la diferència.

I, finalment, l’últim treball és obra d’Amàlia Álvarez, Neus Salvat i Joan Foguet, i s’anomena “La premsa de l’Institut Jaume Huguet”. Hi fan un repàs de totes les revistes que s’han publicat al centre des de la primera que els consta, del 1984, Quin nom hi posem¿?, fins a les que es publiquen actualment: l’Informa que teniu entre les mans i la que es publica a final de curs, reviScola. Aquest repàs els serveix també per recordar moltes activitats que s’han fet al centre i, en definitiva, per reflectir força aspectes de la història d’aquests darrers anys.

 

LLIBRE 90È3

 

L’acte es complementà amb una conferència de Rosa Alcoy, catedràtica d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona i especialista en el gòtic català, la qual dissertà sobre la figura de Jaume Huguet. Durant la seva intervenció, Alcoy relacionà les obres més destacades de Jaume Huguet amb altres dels grans artistes del gòtic internacional, especialment amb les del mestre de Gant, Van Eyck. Fou una xerrada molt interessant que va permetre que el nombrós públic present a la sala comprengués millor les creacions de l’il·lustre artista vallenc que dóna nom al nostre institut.