Som Institut Margarida Aritzeta!

En el marc dels actes que organitza l’Ajuntament de Valls, amb la col·laboració de diverses entitats i, en el nostre cas, de la comissió Espai Lila JH, s’ha decidit que els instituts de Valls amb nom d’home els modifiquin simbòlicament per noms de dones. Així doncs, nosaltres prenem el nom de Margarida Aritzeta, la reconeguda escriptora vallenca que, a més, havia començat la seva carrera docent fent de professora de Llengua Catalana al nostre centre durant els anys 70.

Activitats 8M

A més, per commemorar el 8 de març, l’Institut se sumà a la jornada el dia 7, tenint en compte que l’endemà estava convocada la vaga feminista. Així doncs, el dia 7 es va llegir el manifest a les classes, es projectà el vídeo de la campanya de conscienciació, i es van fer activitats de divulgació i dinamització de la cartellera Espai Lila JH.

MÉS FOTOS AQUÍ

 

LILA ARITZETA 2

 

LILA ARITZETA 3

 

LILA ARITZETA 1

 

Després del pati, Margarida Aritzeta va tallar la cinta per inaugurar el que, simbòlicament, serà l’Institut Margarida Aritzeta per uns dies i, posteriorment, va fer una xerrada-col·loqui amb l’alumnat de 1r de Batxillerat en què els parlà del fet de ser dona en un món predominantment dominat pels homes; destacà algunes anècdotes viscudes durant la seva carrera com a dona docent i, també, alguns condicionants que han marcat la vida de les dones de la seva generació.

 

LILA ARITZETA 5 3

 

Margarida Aritzeta

Creu de Sant Jordi el 2018, Títol de reconeixement de l'Ajuntament de Valls el 2016 i Vallenca de l'any el 2014 són només alguns dels reconeixements que ha aconseguit Margarida Aritzeta, l’escriptora nascuda a Valls el 1953, i que va començar la seva carrera com a docent l’any 1977 al nostre centre, fent de professora de Llengua Catalana. A més, com no podia ser d’una altra manera, és una de les autores que llegeixen habitualment els nostres alumnes d'ESO a les classes de Llengua Catalana.

La seva carrera literària és extensa, ja que ha publicat nombroses obres, sobretot novel·les, algunes de les quals adreçades al públic infantil i juvenil i, darrerament, s’ha endinsat en el món de la novel·la negra. A més, cal destacar que ha obtingut nombrosos premis, el Víctor Català de contes i narracions per Quan la pedra es torna fang a les mans; el Sant Joan de novel·la per Un febrer a la Pell; el Premi Barcanova de literatura infantil i juvenil per El vol de la papallona, entre d’altres.

A banda d’escriure, la seva carrera professional la portà, després del nostre centre, a l'Escola de Magisteri de Tarragona (1979-1992) i, des del 1992 fins no fa gaire que s’ha jubilat, ha estat professora de Teoria de la Literatura a la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili, cosa que li ha permès publicar nombrosos treballs de recerca, estudis de literatura i edicions crítiques, entre les quals destaca l'edició d'una part del Calaix de Sastre, del Baró de Maldà.

A més, entre els anys 2006 i 2010, va ser directora general d'Acció Departamental al govern de la Generalitat de Catalunya i ha participat en nombrosos fòrums, taules rodones, conferències i jurats de premis literaris.

 

LILA ARITZETA 5 2

 

LILA GÈNERE 3

 

LILA 3

 

LILA 1

 

LILA 4