Guanyadors Olimpíades Geologia

Aquests tres alumnes de 2n de Batxillerat de l’Institut van aconseguir quedar classificats en els tres primers llocs d’un total de 77 participants inscrits entre tots els Instituts de la província de Tarragona.

Les proves es van fer el 23 de febrer a la Universitat Rovira i Virgili. L’Institut hi va participar amb 12 alumnes de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de 1r i 2n de Batxillerat. De 1r de Batxillerat: Rita Andreu i Ariadna Domènech, i de 2n de Batxillerat: Gerard Bartra, Andrea Cadahía, Martina De Haro, Marcos González, Nerea González, Pere Jordana, Manuel Lascuevas, Ferran Martí, Enric París i Jaume Rubió.

Al llarg del matí de competició, els alumnes van haver de superar unes proves de coneixements específics sobre les matèries relacionades amb: geodinàmica interna; mineralogia: minerals i la seva identificació; petrologia: el cicle de les roques, tipus de roques i el seu ambient de formació; estratigrafia: el temps en geologia, superposició d’estrats, discordances; paleontologia: el registre fòssil i l’evolució de la vida; geodinàmica externa i geomorfologia: processos externs, estructures geomorfològiques observables al nostre paisatge; riscos geològics; mapes i talls geològics.

La segona fase d’aquesta prova, la Fase Estatal de les IX Olimpíades de Geologia, tindrà lloc a Segovia el dia 17 de març i hi participaran els guanyadors de la primera fase de cada territori.

Als dos primers classificats de la fase de Tarragona, el Gerard i la Martina, així com al seu professor acompanyant, Jordi Tuset, se’ls cobriran les despeses del viatge a Segovia. Els tres guanyadors de cada província gaudiran d’una sortida de camp al Geoparc de la Catalunya Central amb sortida i arribada a Barcelona.

Aquestes Olimpíades les organitza l’Associació espanyola per a l’ensenyament de les Ciències de la Terra, l’Il·lustre Col·legi Oficial de Geòlegs i l’Institut Geològic d’Espanya, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres entitats col·laboradores. Aquestes entitats impulsores pretenen promoure la Geologia, ja que és la ciència que ens ajuda a conèixer el nostre planeta i, com millor l’entenguem, millor el podrem preservar. A través d’aquesta competició es pretén animar i implicar els estudiants de Batxillerat en el coneixement d’aquesta ciència, tot remarcant-ne la importància en el món actual, i promocionant-ne el progrés i el desenvolupament.

Enhorabona, Gerard, Martina i Manuel! I, Gerard i Martina, molta sort en la fase final!