Guanyadors Olimpíada de Geologia!

2020 02 28 GEOLOGIA GUANYADORS El Yeray, el Joan i la Rosa, alumnes de 2n de Batxillerat, han estat els millors classificats.

Yeray Ramírez Garcés va rebre el primer premi com a guanyador absolut de l’11a Olimpíada de Geologia, i el Joan Tous Valls i la Rosa Invernon Moragas van ser el 2n i 3r classificats respectivament de la fase territorial celebrada a Tarragona el 28 de febrer.

La Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili va ser l’encarregada d’acollir els 82 alumnes inscrits dels onze instituts de la província. Del nostre centre hi van participar 9 alumnes de 1r i 2n de Batxillerat (Jordi Ferré, Claudia García, Àlex González i Esther Guerrero de 1r Batxillerat, i Muntsa Porta, Pol Porta i els tres guanyadors, de 2n), que actualment cursen l’assignatura de Ciències de la Terra.

Els participants d’aquestaOlimpíada van haver de fer una prova individual i una en grup. La prova individual és de tipus test i es resolen problemes teòrics i pràctics de resposta única sobre diferents continguts de geologia: geodinàmica interna, mineralogia, petrologia, estratigrafia, paleontologia, geodinàmica externa i geomorfologia, riscos geològics, mapes i talls geològics. I en grups de 4 persones es realitzen un o dos exercicis de resposta oberta que poden incloure reconeixement de minerals, roques i fòssils, anàlisi de mapes geològics, talls i problemes senzills derivats de la interpretació dels mapes geològics.

Durant la realització de la prova teòrica, els professors acompanyants van poder fer una interessant visita guiada per les instal·lacions de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). I un cop finalitzades totes les proves, els alumnes participants i professors acompanyants van poder gaudir de la conferència: "Vida i mort al jaciment paleontològic del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella (Girona)", que va anar a càrrec del Dr. Bruno Gómez de Soler, investigador de l'IPHES i professor d'Etnoarqueologia de la URV-UOC.

Com a novetat d’aquest any, es van conèixer els noms dels guanyadors el mateix dia de les proves. A tots tres se’ls va fer entrega d’un Atles geològic de Catalunya, premi atorgat per l’Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya, i d’una sortida de camp guiada pel Geoparc de la Catalunya Central durant el mes de març.

Segona fase

El Yeray, el Joan i la Rosa passaran ara a la segona fase o fase estatal d’aquesta 11a Olimpíada, que tindrà lloc al Museo de Paleontología de Castilla – La Mancha de Conca, el proper 28 de març. Juntament amb la professora acompanyant, tots tres tindran cobertes les despeses del viatge.

Els guanyadors d’aquesta segona fase representaran Espanya en la competició internacional l’agost de 2020 a Tiumén (Rússia).

L'Olimpíada

Aquesta Olimpíada, organitzada per l’Associació espanyola per a l’ensenyament de les Ciències de la Terra i per la Societat Geològica d’Espanya en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Geòlegs, l’Institut Cartogràfic i Geològic d’Espanya, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, el Geoparc de la Catalunya Central, l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), entre d’altres entitats col·laboradores, pretén acostar els estudiants de batxillerat en el coneixement d’aquesta ciència i la seva importància en el món actual.

Enhorabona, Yeray, Joan i Rosa, i molta sort en la fase estatal!