Crònica d’una sortida cultural a Barcelona

 

Com cada any, el Departament de Llengua Catalana i Literatura va organitzar una sortida cultural a Barcelona per assistir a la representació de l'obra Els nostres tigres beuen llet al Teatre Nacional de Catalunya (TNC).

El 23 de gener, un dia ventós i gèlid, tots els grups de Batxillerat vam sortir de Valls en autobús cap a Barcelona. Un cop arribats a la capital, es van formar grups per tal de començar dues visites guiades al Caixaforum.

Una ens portà per tot l’edifici i ens explicaren la història del que havia estat una fàbrica tèxtil durant el segle XX: l’època, el Modernisme de Puig i Cadafalch –l’arquitecte que la dissenyà–, l’originalitat respecte d’altres fàbriques i el motiu de tota la seva disposició. La guia també destacà els elements arquitectònics que fan que la fàbrica s’assembli a la natura i els que permetien que els obrers hi treballessin més a gust.

L’altra visita ens portà –amb uns audiòfons per poder sentir a la perfecció l’explicació de la guia– a recórrer l’exposició “Abans del diluvi. Mesopotàmia 3500-2100aC”. Aquesta cultura és considerada la primera civilització ben organitzada en una època en la qual a Europa encara s’aixecaven dòlmens i menhirs.  Vam veure’n algunes de les principals restes arqueològiques i coneguérem la manera de viure d’aquella societat.

Un cop finalitzades les visites, els alumnes vam tenir una estona lliure per dinar. La majoria vam aprofitar la proximitat del centre Arenes per poder esplaiar-nos i passejar per les botigues.

A les quatre ens vam retrobar amb el professorat per anar cap al TNC, on vam gaudir d’una obra de teatre que ha tingut força ressò entre els adolescents de Catalunya, Els nostres tigres beuen llet, escrita i dirigida per Albert Espinosa –creador de la famosa sèrie Polseres vermelles de TV3 i de la pel·lícula Herois, entre d’altres–. Els principals protagonistes són cares ben conegudes en sèries de televisió com les d’Andreu Benito, Francesc Garrido, Joan Carreras, Andreu Rifé, Clara de Ramon, Carlos Cuevas, Mikel Iglesias, Albert Baró, Daniel Sicart, Jaume Madaula i el mateix Albert Espinosa.

La bona actuació de tots els personatges i la sorprenent posada en escena van fer que el públic estigués molt atent al complicat guió de l’obra (cinc germans amb una malaltia força curiosa i que estan barallats amb el seu pare, un director de cinema a punt de morir, repassen alguns moments de la seva infantesa). Els comentaris generals de tothom van ser molt positius.

Tot i que l’obra va ser un pèl curta per a alguns, cosa que feia pensar que podríem arribar a Valls abans del que estava previst, la realitat de la densa circulació a la sortida de Barcelona i el fort vent, van obligar a alentir la velocitat. Per tant, vam arribar a Valls a l’hora prevista, les 9 del vespre.

 Maria Figueras, Clara Lagota, Judit Sans i Xènia Ugal

 Periodisme – 1r Batxillerat