Visita al supercomputador MareNostrum

2022 04 08 marenostrum 1 El 8 d'abril els alumnes de 1r i 2n del CFGM de Sistemes microinformàtics i xarxes, acompanyats pels professors Anna Gené, Roger Masgoret i Francesc Ros, van visitar el BSC-CNS (Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación), on hi ha el supercomputador MareNostrum 4.

Concretament, el supercomputador està ubicat a l'antiga capella de la torre Girona, al costat del Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Barcelona i també van poder visitar les noves instal·lacions que hi ha a l'edifici adjacent, que d'aquí un any allotjarà el nou MareNostrum 5. 

El guia, l'Oriol, els explicà a través d’una sèrie de diapositives, els projectes actuals que du a terme el supercomputador, com funciona aquest dispositiu, de quines parts està compost i quines funcions té. També els comentà que a l'edifici nou, el nou Marenostrum 5 hi ha 600 persones treballant entre científics i informàtics.

Els alumnes van poder comprovar el gran potencial que té el supercomputador per ajudar a solucionar problemes actuals de medi ambient i de malalties humanes perquè treballa en 4 camps: en les noves tecnologies de la ciència, en ciències de la terra (per exemple, entorn del canvi climàtic), en ciències de la vida (per exemple, estudis sobre el genoma humà, cures càncer, Alzheimer, etc.) i en el camp de la biomedicina.

Després d'aquesta primera explicació, van passar a la sala del supercomputador i, continuant la visita, els van indicar com estan ubicats els servidors, les plaques base i els discos en raid 5. Podien mirar per sota, on es veia el sistema de canonades que serveix per refrigerar la sala, la qual està tancada hermèticament i a la qual només es pot accedir per una doble porta; té un sistema de codis que l'operari tecleja a l'entrada. Vorejaren l'espai, de manera que van veure la sala d'armaris sencera i com estan connectats.

Aquí teniu l’enllaç on podreu trobar tota la informació tècnica del Supercomputador i els projectes actuals que s’hi duen a terme.