Cloenda Any Jaume Huguet i commemoració del Tricentenari del 1714

La sortida es va fer el dia 17 de novembre i hi van participar una quarentena de persones. A mig matí, el grup arribava amb autocar a la muntanya de Montjuïc de Barcelona per visitar el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) amb l’objectiu de descobrir –o redescobrir, alguns–, l’obra del pintor vallenc que dóna nom al nostre centre.

L’obra conservada al MNAC, unes 25 pintures aproximadament, mostren l’evolució artística d’Huguet i la del seu taller artístic al llarg de més de quaranta anys. Dels grans retaules que se li atribueixen, a la sala del gòtic, es conserven la taula de la Mare de Déu de Vallmoll, del retaule de Vallmoll, atribuïda als seus inicis, i alguns compartiments del Retaule de Sant Agustí que, amb gairebé 12 metres de llarg, és el retaule més gran que es troba al Museu.

També van poder gaudir dels sis compartiments del Retaule de Sant Miquel de l'església del Pi de Barcelona, i dels cinc del retaule de l'església de Sant Vicenç de Sarrià. El grup es va entretenir especialment en la taula de Sant Jordi i la princesa, i en la de la Consagració de Sant Agustí, que són els que irradien la maduresa de l'artista.

Després de la visita al MNAC, i tot i que el dia era plujós, el grup va poder passejar pel barri del Born, on també es va dinar. A quarts de quatre iniciaven la segona part de la celebració per conèixer el nou Centre Cultural del Born, presidit per un jaciment arqueològic únic a Europa per les seves grans dimensions i l’òptim estat de conservació. Únic, sobretot, perquè aporta unes informacions que permeten fer un retrat ben acurat de la Barcelona dels segles XIV a XVIII i una aproximació a la vida quotidiana de la ciutat del 1700.

Allà el grup va gaudir amb dues exposicions molt interessants: “Fins a aconseguir-ho! El setge de 1714”, és una exposició que recrea el setge de Barcelona i la batalla final de l’Onze de Setembre de 1714. La segona, “Barcelona 1700. De les pedres a les persones”, rememora la societat barcelonina del segle XVIII, marcada per les guerres que la van assetjar del 1691 al 1714.

Segons les famílies, alumnes, professors i exprofessors que van participar en la sortida, va ser una bona manera de fer Institut fora de l’àmbit escolar, de celebrar la fi de l’Any Jaume Huguet amb bon regust i d’encarar l’inici de la celebració del Tricentenari amb una bona dosi cultural d’informació.