Geologia i biogeografia de La Mussara

Hi van anar els que fan les matèries de Ciències de la Terra i del Medi Ambient i els de Geografia i van fer la sortida de natura que segueix el torrent de les Tosques; la ruta els portà des de Vilaplana fins a la Mussara. Al llarg del recorregut van estudiar diverses formacions geològiques com ara la riera de Maspujols, i també els materials més típics de l’era primària i secundària en les seves manifestacions i que són més habituals de la nostra serralada prelitoral. També observaren els diferents estrats d’aquestes formacions geològiques i com s’ubiquen dins la geomorfologia del terreny.

Cal destacar que, gràcies a les característiques dels terreny per on transcorre l’itinerari, es tracta d’una excursió molt profitosa pel que fa a l’estudi de diferents fenòmens erosius, en especial les conseqüències de l’erosió que tenen com a agent principal l’aigua.

Aquest itinerari també va permetre estudiar l’aprofitament com a matèries primeres de l’explotació de dues pedreres com la que aprofita les calcàries i la que aprofita les roques cornianes a la base del coll d’Alforja.

Tot aquest itinerari geològic permet inserir l’estudi biogeogràfic d’aquesta zona. Així doncs, dins del marc geogràfic van estudiar els factors que influencien la vegetació, els perfils de vegetació, l’agricultura mediterrània, la successió ecològica i els usos del bosc.

 

mussara 5

 

mussara 7

 

mussara 3