Visita a les mines de Bellmunt del Priorat

El museu està situat a l’antic complex industrial de la Mina Eugènia i s’ha convertit en un centre d’interpretació de la mineria del plom a la comarca del Priorat.

La mina Eugènia fou la mina de plom més important de Catalunya ja que tenia un gran rendiment extractiu i una gran qualitat del mineral. A més, és una explotació amb una llarga trajectòria en el temps. Els orígens de la mina Eugènia es remunten a l’any 1870, als primers treballs realitzats a l’antiga mina Inocenta, la qual durant la dècada de 1890 esdevindria la mina Eugènia. La mina estigué en funcionament pràcticament sense interrupcions fins a l’any 1972.

L’experiència més interessant per als alumnes va ser la visita guiada a la primera planta. El recorregut, que es fa a peu, els va permetre endinsar-se fins a 35 metres de profunditat i recórrer uns 700 metres de galeries a través de l’explotació més antiga d’aquesta mina, desenvolupada durant l’últim terç del segle XIX. Això els va permetre observar les característiques geomorfològiques del jaciment i el mètode de recerca i d’extracció del mineral, gràcies a una sèrie d’escenografies que representen les diferents tasques que els miners duien a terme. Durant la visita, els van anar explicant tot el  procés d’extracció dels minerals i com se separa la mena de la ganga en els alts forns.

El mineral extret en aquesta mina, majoritàriament, era la galena, de la qual s’obtenia el metall de plom. La facilitat amb què es pot treballar el plom el fan molt recomanable per a aplicacions que requereixen una extremada resistència a la corrosió com ara les canonades de conducció d’aigua o els revestiments de cables elèctrics, si bé en aquestes aplicacions ha estat completament substituït pels plàstics. També és resistent a l’atac de l’àcid sulfúric, per això s’utilitza en bateries d’automòbil i en la indústria química. Com que té una elevada densitat i uns baixos costos d’obtenció, s’ha utilitzat tradicionalment per fabricar pesos i munició. Aquesta densitat fa que també sigui opac a la penetració de les radiacions i, actualment, s’utilitza com a cuirassa en reactors nuclears i generadors de raigs X. 

Després de fer tota la visita per la mina, els alumnes van poder buscar, identificar i reconèixer les característiques principals dels minerals recollits. 

 

bellmunt 1

 

bellmunt 2

 

bellmunt 3

 

bellmunt 4