Recuperació del Blai vallenc

2020 01 14 blaiet 2

L'Institut ha col·laborat en la recuperació de la galeta de Sant Blai de Valls. #InnovaFP

En primer lloc, l’alumnat del CFGS de Programació de la Producció en Fabricació mecànica, amb el professor Jesús Rovira al capdavant, han sigut els qui han elaborat el motlle que donarà forma a la galeta, en el marc d'un projecte InnovaFP.

I en segon lloc, cal destacar també que el filòleg que va trobar el document amb la galeta és Albert Oliva, que va ser alumne d'ESO i Batxillerat del nostre Institut. Aquí ell mateix explica com va fer la troballa

El dia 14 de gener es va fer la presentació oficial del projecte de recuperació de la galeta coneguda popularment com el Blai vallenc, projecte que inclou la recuperació de la recepta original i també la reproducció del motlle. Pilar Vives, que n’és la impulsora, explicà que “tot ha estat possible gràcies a la troballa d’una galeta del 1917 conservada entre la documentació de mossèn Ribas a l’Arxiu Municipal de Valls i també de la conservació de la recepta de l’autèntica galeta de Valls”.

Quant a la realització del motlle, el director de l’Institut va explicar que s'havia emprat una tecnologia que moltes empreses de la ciutat utilitzen en els seus processos de fabricació, basada en un disseny 3D amb CAD/CAM i fabricat al centre de mecanitzat de control numèric del centre.

D’aquesta manera, doncs, l'Institut continua amb l’esperit de col·laboració amb la ciutat de Valls i, més concretament en aquest cas, amb el centre cívic.

Aquí podeu veure el reportatge que en va fer TAC12. 

 I, el 4 de febrer, també es va fer un altre reportatge, en aquest cas al programa Connecti.cat, amb la intervenció del professor Jesús Rovira i l'explicació de la recepta que podeu veure aquí

2020 01 14 blaiet 1

 

Recepta Blai