XIII Jornades Joves i Empresa

2022 11 15 JORNADES JE alcaldessa El 15 i el 16 de novembre es van fer a l’Institut les XIII Jornades Joves i Empresa. L’eix de treball d’enguany van ser el nous entorns laborals tenint en compte que el món laboral del segle XXI ha obert nous reptes a les empreses i, de retruc, als treballadors. La tecnologia i les noves organitzacions han posat aquest àmbit de la societat enmig d’un exigent repte al qual tots els actors s’han hagut d’adaptar.

Les Jornades van començar el dia 15 al matí amb la inauguració a càrrec de Dolors Ferré Cuadras, alcaldessa de Valls. Va centrar la seva intervenció en el lema de les Jornades “Nous entorns laborals" per destacar el valor que aporta la formació professional a la societat; especialment, insistí als alumnes que amb una bona formació podran afrontar amb garanties tots els canvis que els esperen en aquesta societat. Va felicitar l’Institut  per ser un referent d’excel·lència de la Formació Professional i esperonà a continuar treballant  per incorporar la innovació i les noves tecnologies en les metodologies educatives.

Va encetar les xerrades Aina Mallol, comunicadora del món casteller, que va fer una interessant reflexió amb l'alumnat del CFGS d’Ensenyament i Animació  Socioesportiva sobre si els castells es poden considerar un esport o no.

A continuació, Gerard Garcia va fer una xerrada per explicar el seu projecte d’empresa, Viruta. El Gerard, exalumne del centre, és un exemple de com es pot evolucionar a partir de la formació que es va adquirint al llarg de la vida.

Per altra banda, un altre exalumne, Marcel Esteve, va explicar a l’alumnat de primer de Batxillerat com creu que s’ha d’enfocar la recerca d’allò a què volem dedicar la nostra vida laboral. Segons ell cal seguir la nostra intuïció i buscar el que realment ens apassiona. Aquesta recerca no ha de ser unidireccional, sinó que podem desenvolupar diferents interessos simultàniament utilitzant la creativitat.

Una altra de les col·laboracions de les Jornades va ser la Silvia Casel, propietària de l’empresa Cualquier Destino. En format virtual va explicar la seva experiència com a creadora de continguts digitals en una empresa que es dedica a organitzar viatges personalitzats,  i va fer èmfasi en la importància de l’elaboració de bons continguts digitals per a  la viabilitat del negoci.

El mateix dia 15 a la tarda, Xavier Insa Batalla, Marina Belinchon i Paula Secall, tres exalumnes del centre amb perfils laborals diferents que han creat l’empresa 3dtres, van explicar la seva experiència com a emprenedors. L’alumnat va poder constatar com es pot compatibilitzar l’artesania, la cultura local i la tecnologia.

Tot seguit, a través de la Cambra de Comerç de Valls es va dur a terme la taula rodona amb el títol “Incorpora’t al mercat laboral de la mà d’empreses de la demarcació”, que va comptar amb la presència de representants de les empreses Revlon, Manusa i Grupodesa Fasteners. L’alumnat va poder copsar quina és la realitat laboral de la comarca, i les empreses els van donar bons consells per millorar les capacitats transversals que es requereixen avui en dia.

Per cloure el primer dia de Jornades, l’empresa DAMA3D, va explicar la importància de la fabricació additiva per a la industria 4.0. L’alumnat va poder veure els avantatges que aquesta tecnologia suposa per a tots els sectors industrials i els va encoratjar a incorporar aquests coneixements en el seu bagatge formatiu.

La primera xerrada del dia 16 va anar a càrrec de la Comunalitat  de Valls, que van parlar de “Teixim xarxes d’aliances i suport mutu” i van remarcar la importància de potenciar l’economia de proximitat de Valls. Cal centrar-se a donar impuls al Centre Històric de la ciutat impulsant projectes que derivin del teixit veïnal i associatiu, del petit comerç, de les xarxes de suport mutu i dels treballadors autònoms.

Durant el matí es va fer un networking d’empreses del sector del lleure, organitzat pels consells comarcals de l’Alt Camp i la Conca de Barberà, amb l’objectiu que les empreses relacionades amb l’esport i el lleure d’aquestes comarques expliquessin als alumnes del CFGS d’Ensenyament i Animació Socioesportiva quin és el perfil que necessiten per a treballar-hi. L’acte fou presentat per la coordinadora territorial de Joventut a Tarragona, Ekaterina Katcheff i hi van prendre part les empreses i entitats Àtic Educació, English Summer, Vallgenera, Opositar és fàcil i el Servei d’Ocupació de Catalunya.

Tot seguit  l'empresa Vsion Studio Interactive SL va fer un  taller de Realitat Virtual als alumnes del CFGM de Cures d’Auxiliar d’Infermeria durant el qual va presentar la tecnologia que permetrà recrear situacions immersives de contingut sanitari en 3D.

Paral·lelament, l’exalumna Chaimae Talidi, de l’Obrador-Forn Artesà de Prades, va explicar el procés de creació de la seva empresa  i va conscienciar l’alumnat de la importància de l’esforç, la responsabilitat i anar completant etapes que et permeten crèixer com a persona.

Per acabar el matí, Àlex Linares explicà la seva experiència com a propietari d’una empresa online dedicada al món de la música. Com a mànager musical, va destacar la importància de l’actitud personal per ser emprenedor i va expressar que, darrere  d’un objectiu clar, cal un esforç compromès; alhora digué que cal tenir autoestima i confiança en un mateix per allunyar qualsevol inseguretat.

Per acabar les XIII Jornades, David Alcón, mànager de selecció de personal per Europa Occidental de Lear Corporation, explicà quines són les competències requerides per les empreses i com s’ha de preparar un procés de selecció per ser el millor candidat.

Després de tretze anys d’organitzar aquestes Jornades, l’Institut Jaume Huguet confirma que és una activitat plenament consolidada, que ajuda a reforçar el lligam entre el centre i el teixit industrial de les nostres comarques. A més, enforteix les necessitats educatives de cada moment, i forma i orienta l’alumnat en la inserció al món laboral.