Veu i record

2024 10 11 VEU I RECORD 2 Divendres 11 d’octubre al vespre, el Teatre Principal va acollir un dels primers actes commemoratius del centenari de l’Institut: Veu i record, un acte conduït per l’exalumna Anna Estallo, en el qual es van recordar les diverses etapes del centre a partir de les vivències d’alguns exalumnes en representació de les més de quatre generacions de vallencs i comarcans  —a la dècada dels anys seixanta vinguts també de molt més enllà.

Va ser un acte molt emotiu, ple de records i vivències, que començà amb la intervenció de Josep M. Soler, director del centre. A més de saludar els assistents, Soler va recordar la importància que, durant aquests cent anys, ha tingut i té l'Institut en la vida de Valls i l'Alt Camp. 

A continuació, fou el torn d'Antoni Bassas, periodista i creador de programes de ràdio i televisió; va dirigir i presentar el programa El matí de Catalunya Ràdio, líder d’audiència durant catorze temporades consecutives i, a més, també va ser corresponsal de TV3 a Washington. Actualment és periodista del diari Ara on té dues columnes diàries, en vídeo i paper. Bassas va fer una dissertació sobre els aniversaris, què representen en les nostres vides, quins són els aniversaris que recordem com a societat, etc; també va repassar alguns records i vivències de la seva etapa escolar, que serviren d’alguna manera per repassar també els que tots tenim de la nostra. 

Després es va fer un recorregut pel passat del nostre centre a través de les vivències d’uns quants exalumnes en representació de tots aquests cent anys d’història; va ser una bona mostra de tots els ensenyaments impartits al centre, des de les diverses branques de l’antiga FP, passant per l’ESO, el BAT i cicles formatius de GM i de GS. Tots ells havien enregistrat un vídeo explicant el seu pas pel centre (què hi van estudiar, durant quants anys hi van estudiar, el nom del centre quan hi estudiaven, on era ubicat, si van coincidir amb la celebració del 50è o del 75è aniversari i, finalment, a què s’han dedicat professionalment).

La branca de Mecànica fou representada per Artur Cortell, Guillermo Martínez, Jaume Casany, Gonçal Casany i Eduard Casany; la d’Electricitat per Isaac Rubio i Joan Pallisé; la de Delineació en l’especialitat de Construcció, per Antoni Magrané i Ferran Oliveras, els quals a més van viure la celebració del 50è aniversari de l’Antiga Escola del Treball l’any 1974.

Maite Cano i Núria Fargas van ser les representants de la branca administrativa i també les que van viure uns canvis importants: el canvi de nom i el canvi d’edifici. Ester Calaf va representar la branca de Química i Ivan Gasque la de Fusteria. A continuació, Isabel de Lucas i Iolanda Rafí van explicar com va ser el gran canvi en el currículum dels seus estudis ja que la Reforma de l’ensenyament secundari va extingir l’antiga Formació Professional, de manera que elles van començar estudiant el 1r grau d’FP, però ja no van poder cursar el 2n, sinó que es van haver d’incorporar directament a BAT. La Marta Galofré també va viure aquesta reforma: va cursar els vuit cursos d’EGB i, en acabat, va entrar a fer 3r i 4t d’ESO.

Van cloure aquest repàs els records de la presentadora, Anna Estallo: va fer formació professional al centre i, recordà, que no es podia pas imaginar que aquella emissora de ràdio casolana que van crear els seus companys de la branca d’electricitat com una pràctica més d’estudi, li obriria el camí al món professional de la comunicació.

La interpretació de dues cançons per part de la també exalumna Marina Vidal va servir per posar el colofó musical a una vetllada especial, plena de retrobaments entre antics alumnes, professors i exprofessors del centre.

Durant tot l’acte, a la pantalla es van anar projectant imatges antigues dels tallers i espais històrics de les diverses seus de l’Institut Jaume Huguet·Antiga Escola del Treball; de les celebracions del 25è aniversari, del 50è aniversari i del 75è aniversari; portades de les publicacions que s’han fet amb motiu d’aquests aniversaris, etc.

La part tècnica de les projeccions va anar a càrrec de l’alumne Fabio Amarelle, creador de la presentació, que comptà amb el suport de les professores Anna Gené i Noèlia Tuset.

 

(Aquí teniu el recull dels vídeos que es van projectar.)

Més imatges aquí i als destacats d'Instagram.