Projecte Fem sabó de 3r d’ESO

2022 01 28 picamoixons 4

L'alumnat de 3r d'ESO va fer el Projecte Fem sabó del 18 al 28 de gener. L'activitat central era elaborar un sabó artesanal en petits grups. També van aprofitar per treballar la vessant social i històrica del sabó i els safareigs a Valls i a la comarca. 

Per començar van informar-se del procediment necessari per elaborar un sabó artesanal, les propietats químiques del sabó, les mesures de seguretat que havien de seguir; en aquest moment els va ser molt útil  la xerrada que van rebre sobre els possibles additius que s'hi poden afegir. Acompanyant el sabó van dissenyar i fabricar una sabonera feta amb llistons de fusta. També van dissenyar-ne l’etiqueta: en una part hi van dibuixar el logotip del seu sabó i en l'altra hi van incloure un codi QR enllaçat a un tríptic explicatiu del producte. El resultat final va ser molt vistós, i molts sabons van brillar per la seva creativitat.

En l'àmbit audiovisual van crear un anunci publicitari i un making off de tot el projecte. Van fer una tasca de recerca sobre la publicitat per tal quedessin anuncis professionals; per fer el making off van anar gravant i fent fotos de tot el procés, i ho van editar encertadament.

Finalment, també van treballar tot allò relacionat amb els safareigs a Valls i a la comarca. Les historiadores Pilar Vives i Aïda Sánchez els van fer una xerrada molt interessant en què els van explicar el dia a dia de les dones que treballaven als safareigs i la importància de posar en relleu la tasca de les dones locals. Per conèixer la gran quantitat de safareigs que hi havia a Valls van fer una gimcana utilitzant l'aplicació MHM que els va permetre recórrer tots els espais vallencs on hi havia safareigs actius. També van fer un seguit d'activitats en relació amb la importància històrica del sabó. Per tancar el projecte van preparar una sortida al safareig de Picamoixons i la van fer en l'últim dia de projecte.