Xerrada de Salvador Cardús

Albert París, director de comunicació del diari El Punt Avui, i expert lector i analista de la premsa escrita, va ser l’encarregat de presentar el conferenciant, que situà com un dels articulistes més destacats de la premsa actual. Segons ell, l’opinió de Salvador Cardús, l’”ajuda a pensar”, a reflexionar sobre la nostra societat actual.

I això és el que va fer Cardús en la seva dissertació, reflexionar i analitzar de quina forma l’esclat públic de casos de corrupció de tota mena fa que, en principi, sembli que no en puguem parlar amb serenitat. Però, insistí, cal deixar de banda la indignació inicial que ens provoquen molts d’aquests titulars de diaris i analitzar el tema d’una forma més freda.

CARDÚS2

Per fer-ho, cità d’una forma molt amena i didàctica, diversos exemples de “corrupció” quotidiana (copiar exàmens, parlar per mòbil sobre assumptes privats mentre es treballa, saltar-se un semàfor...) amb els quals pretenia fer-nos pensar sobre la complexitat d’aquest tema.

També distingí entre la corrupció individual i la corrupció col·lectiva, i analitzà de quina manera s’afronta en els diversos països. En aquest sentit, va trobar el cantó positiu de la crisi actual: ens fa estar molt més atents als casos de corrupció, i ha permès que tots aquests casos surtin a la llum pública.

Com a conclusió, va plantejar quines són les quatre virtuts cíviques que ens haurien de permetre millorar: temprança, fortalesa, prudència i justícia. Creu que si s’entrenen totes des de l’escola, i l’administració pública les promou, ens ajudaran a millorar el civisme de la nostra societat. En aquest sentit, insistí que des de Catalunya ja s’estan fent passos per millorar el sistema (l’existència del CAC en el món de l’audiovisual, la web de la Generalitat sobre la transparència, etc.).

CARDÚS3

Finalment, lligant amb el títol de les Jornades, acabà la xerrada injectant optimisme al públic assistent ja que el fet que tots els casos de corrupció ara es coneguin implica que la situació ha millorat, cosa que vol dir que “ja hi comença a haver uns quants pams de net”.

Si voleu conèixer més a fons el conferenciant, aquí en trobareu més informació.