Disseny d’un robot aranya amb finalitats educatives

L’Institut és un referent en la nostra zona en la família professional d’automatització i robòtica industrial, així com en mecatrònica i disseny industrial. Per aquest motiu, l’empresa Omron va escollir el nostre centre per a realitzar aquest projecte innovador en l’entorn educatiu. Daniel Flores, professor del departament, en col·laboració amb els tècnics d’Omron, ha desenvolupat un prototipus de robot aranya tipus delta per a aplicacions educatives en l’àmbit de la formació professional. Aquest robot s’anomena JH3D.

figura 02

L’objectiu d’aquest projecte ha estat el desenvolupament d’un robot amb característiques industrials de tipus low cost. El disseny permetrà que els diferents instituts de l’Estat i de la resta del món, puguin descarregar lliurement els diferents components que configuren les parts del robot, en arxiu estandarditzats STL STereo Lithography, i posteriorment imprimir aquestes peces mitjançant impressores 3D. L’ensambladura final del robot es farà de forma senzilla mitjançant la documentació del projecte.

figura 03

Finalment, utilitzant l’última tecnologia d’Omron, es proporciona al robot la mobilitat desitjada. Aquesta tecnologia utilitza la nova línia de PLCs industrials d’última generació, la sèrie NJ Robotics, Servosistema Accurax G5 amb Servomotors Accurax G5 i la xarxa de camp més ràpida del mercat, el bus EtherCAT.

figura 04

Actualment es construiran dos prototipus d’aquest robot: un per a la pròpia Omron i un per al Departament Elèctric de l’Institut, que inclourà aquesta tecnologia d’última generació en els mòduls professionals de Robòtica Industrial.

Aquest projecte permetrà que molts centres de formació professional disposin de robots amb característiques industrials en les seves aules.

Aquí teniu un vídeo demostratiu del funcionament d’un robot aranya:

 

Actualment els alumnes del cicle formatiu de grau superior d’automàtica i robòtica industrial de l’Institut es troben immersos en el desenvolupament d’un robot orientat a la impressió 3D. Això vol dir, doncs, que el nostre centre es troba a l’avantguarda tecnològica i que els alumnes que acaben els cicles formatius ho fan assolint les competències tècniques necessàries per trobar feina i continuar creixent en l’àmbit professional.

Podeu visitar el blog del projecte Impressora 3D del alumnes del CFGS d’Automàtica i Robòtica.