Enguany, el valor proposat per la comissió d’Escoles Verdes és el de la cooperació. Aquest valor es treballa de forma transversal al llarg de tot el curs acadèmic, mitjançant la proposta d’activitats de tutoria, reflexions i xerrades o tallers als diferents cursos.
Dins d’aquest context de cooperació, s’ha fet la proposta “Aquest Nadal, intercanvia la roba com cal!”, amb l’objectiu principal de conscienciar l’alumnat de la importància de donar valor a la roba, i conèixer les implicacions que té la fast fashion per al nostre planeta. S’ha treballat a tutories la reflexió mitjançant diferents activitats, com ara l’anàlisi de les etiquetes de la roba que portem o la visualització de vídeos que ens presenten un model de consum de roba més sostenible i que potencia l’economia circular.
Després de treballar-ho a les tutories, va sorgir la proposta de preparar el primer mercat d’intercanvi de roba a l’institut, que va tenir lloc el 21 de desembre, per tancar el trimestre abans de les vacances de Nadal. Hi va participar l’alumnat d’ESO i de cicles formatius. Es va crear una moneda pròpia de l’institut, els “huguets”, com a moneda d’intercanvi, i es va demanar als estudiants que portessin, almenys, una peça de roba que ja no duguessin.
El mercat va tenir molt d’èxit i l’alumnat va poder-hi intercanviar la roba de segona mà que van voler. Va ser una activitat molt dinàmica, i va facilitar que cooperessin grups de cursos diferents. Un cop acabat el temps de l’intercanvi, la roba que va sobrar es va recollir per portar-la després a Càritas i donar-li un segon ús.
En darrer lloc, cal destacar la gran implicació durant tot el procés dels nostres delegats verds, que van dinamitzar l’activitat en tot moment i van fomentar la participació dels alumnes del seu grup.