Decennals per a les escoles: presentació dels dotze nans

2022 01 27 NANS 1 Aquest matí l’alumnat d’ESO i Batxillerat ha assistit, al pavelló Xavi Tondo de Valls, a l’acte Decennals per a les escoles, durant el qual s’han presentat els dotze nans de les escoles. 

Són uns nans molt especials ja que, per primer cop al nostre país, els diferents centres d’ensenyament de la ciutat han desenvolupat un projecte compartit, que ha estat coordinat pel mateix escultor imatger Ferran Rey Domingo. Aquests nans nous estan inspirats en personatges vallencs, i s’han ideat a partir de la iniciativa de la Comissió Decennals a les escoles en què participen tots els centres educatius de la ciutat. 

El nan del nostre institut és la imatge de Josep M. Tost, artista i exprofessor del centre. El procés creatiu va començar durant el curs 2019-20, aquí a l’institut: l’imatger Ferran Rey Domingo, va venir a explicar als alumnes de 1r i 2n d’ESO com havien de fer per crear-lo; ja havien començat a dissenyar-lo quan la pandèmia va parar-ho tot. Finalment, va ser l’imatger mateix qui va acabar tots els nans al seu taller. Els vestits els ha fet el Taller Repunts de Lurdes Garcia Giménez. 

Durant el procés de creació, els grups de 1r i 2n d’ESO han treballat a classe la vida i l’obra de Josep M. Tost a partir de la qual han elaborat el guió del vídeo explicatiu que s’ha presentat durant l’acte d’aquest matí; el vídeo ha estat realitzat per Alba Tudó, amb la locució de la Greta Rué i el Francesc Inglès, alumnes de 1r d’ESO. 

Presentacions a la comunitat educativa i a la ciutat

Els nous nans s’han estrenat avui al Pavelló Xavi Tondo, en el marc d’un acte que es repetirà fins a sis vegades en dues jornades per complir la normativa d’aforaments de la Generalitat. Serà conduït per Ton Muntané de la Companyia Circ Xic. 

La música del ball dels nans l’ha creada Francesc Sans; la coreografia, Ton Úbeda, i la interpretació la fan els Grallers Els Blu’s de Valls.

Aquí i aquí en podeu veure alguns vídeos. 

Els Nans de les escoles

Les dotze dones i homes notables de Valls, esdevinguts els Nans de les escoles són:

  • Josep M. Tost Farré. Professor de l’Institut Jaume Huguet·Antiga Escola del Treball. Pintor pertanyent al Cercle Jaume Huguet i al grup Set Pintors Vallencs. El nan l’hem fet al nostre centre.

  • Josefina Cardó Soler. Doctora en història, i catedràtica de geografia i història i d’història de l’art a l’Institut Narcís Oller. El nan l’han fet a l’escola Mare de Déu del Lledó.

  • Maria Felipa Español. Bibliotecària al front durant la Guerra Civil espanyola i advocada. El nan l’han fet a l’Escola Eugeni d’Ors,

  • Francesc Español Coll. Conservador del Museu de Zoologia de Barcelona i professor de zoologia a la Universitat de Barcelona. El nan l’han fet a l’escola Enxaneta.

  • Josep Gelambí Sans. Músic i adaptador de moltes de les tonades dels Pastorets. El nan l’han fet a l’Escola Baltasar Segú.

  • Eladi Homs Oller. Mestre i pedagog. El nan l’han fet a l’Escola Eladi Homs. 

  • Maria Murtra Casanovas. Primera vallenca llicenciada en farmàcia. El nan l’han fet al Col·legi Cor de Maria.

  • Pilar Soler Pont. Professora de música. El nan l’han fet a l’Institut Narcís Oller, 

  • Joan Serra “la Pera”. Bandoler immortalitzat per la cançó de Lluís Llach El bandoler. El nan l’han fet a l’escola Rocabruna.

  • Dolors Vives Rodon. Pilot i pionera de l'aviació durant la Segona República Espanyola. El nan l’han fet a l’Institut Serra de Miramar.

  • Josep M. Vives Castellet. Arquitecte municipal. El nan l’han fet a l’Escola Mare de Déu de la Candela.

  • Francesca Yvern Gelambí. Cap de les infermeres de l’Hospital de Sang de Valls. El nan l’han fet al Col·legi Claret.