Premis Catskills-2014

Els guanyadors són: Pere Estrada, primer classificat en Polimecànica; Jordi Oller, primer classificat en Disseny de Producte Industrial CAD; David Andrades, guanyador de Torn CNC, i Dídac Amorós, primer classificat en Mecanitzat en Fresadora CNC. Tots van demostrar un excel·lent nivell de preparació.

 

catskills2-2014

 

 

Aquest campionat va tenir lloc el 10 de juny a l’Institut, per iniciativa de la Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament. És la tercera edició del campionat de Catalunya de Formació Professional Catskills en les especialitats de Polimecànica, Disseny de Producte Industrial CAD i Mecanitzat amb Torn i Fresadora CNC i és també la tercera vegada que el Departament de Fabricació Mecànica de l’Institut Jaume Huguet acull el campionat de les quatre especialitats de la família professional de Fabricació Mecànica. La competició, en què hi van prendre part alumnes de Formació Professional d’arreu de Catalunya, va durar tot el dia i es va fer a les aules i tallers de CAD CAM CNC del centre.

 

catskills2014

 

El Departament d’Ensenyament ha escollit les nostres instal·lacions perquè n’ha valorat el grau d’adaptabilitat, l’alta qualitat dels equipaments tecnològics (fa poc que s’ha renovat part de la maquinària i equipaments) i la connexió amb el teixit industrial relacionat amb el món de la fabricació mecànica. A més, també ha tingut en compte la bona predisposició de l’equip humà per tirar endavant aquesta iniciativa.

Tant en la competició que es va celebrar a l’Institut com a la resta de Catskills que es duen a terme durant aquest mes de juny, els guanyadors de cadascuna d’aquestes quatre especialitats seran rebuts per la Consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, el proper 3 de juliol a Barcelona.

 

Una mica d’història

L’any 1946 hi havia una gran necessitat de mà d’obra qualificada al territori espanyol. Llavors José Antonio Elola Olaso, que va ser Director General de l’Organització Juvenil Espanyola), va tenir una idea: era necessari convèncer els joves i els seus pares, els professors i els futurs emprenedors que el futur depenia d’un sistema eficaç de Formació Professional.

En col·laboració amb responsables de Centres de Formació Professional, la solució més adequada era aparentment la de promoure una competició. Així es despertaria l’esperit dels joves que competirien, els adults valorarien els resultats i els visitants podrien veure una gran varietat d’oficis durant les competicions. Aquesta idea, simple i genial de veure persones de diferents oficis en els seus llocs de treball va resultar un gran èxit. Així, l’any 1947 es va organitzar el primer “Concurso Nacional” amb la participació de quatre mil competidors d’una dotzena d’oficis mecànics.

Però els seus impulsors, volien encara més que això: pretenien comparar les habilitats i capacitats de persones de diferents països en el camp de la Formació Professional. Primerament es van establir contactes amb Portugal -arran de la similitud de la història i la cultura- i va mostrar interès en el projecte. Així l’any 1950 es va celebrar el primer Concurso Ibérico de Formación Profesional. Un gran nombre d’observadors de diversos països van ser invitats a la competició ibèrica i van ser seduïts completament per la idea. Com a resultat l’any 1953, a invitació d’Espanya, joves estudiants de Formació Professional d’Alemanya, Gran Bretanya, França, Suïssa i Marroc van participar en el concurs per primera vegada.

A partir d’aquí els concursos es van internacionalitzar. L’any 1958 es va fer a Brussel·les, un any més tard a Mòdena, Itàlia i l’any 1970 l’organització va fer el salt al Japó, on va néixer l’embrió de l’actual WorldSkills, el Campionat Mundial de Formació Professional, que se celebra amb periodicitat bianual.

Val a dir que l’Institut Jaume Huguet·Antiga Escola del Treball de Valls, no va romandre al marge d’aquestes competicions, i ja des dels seus inicis hi van participar alumnes en les especialitats de Fabricació Mecànica, que en diverses ocasions varen ser mereixedors de reconeixement. Enguany, doncs, Pere Estrada, Jordi Oller, David Andrades i Dídac Amorós continuen el camí de l’excel·lència que durant els 90 anys d’història de l’actual Institut Jaume Huguet·Antiga Escola del Treball han recorregut diferents generacions de vallencs, que han cursat els seus estudis professionals a l’Institut.