Visita al superordinador MareNostrum

Un cop allà, l’Oriol, el nostre guia, ens va explicar, a través d’una sèrie de diapositives, com funciona aquest dispositiu, de quines parts està compost i quines són les funcions que té; a més, insistí en el fet que consta d’uns 3000 processadors, repartits en racs verticals, i en com estan tots els processadors, connectats entre si perquè puguin compartir.

DSC02638

 

Una vegada acabada la primera explicació, vam passar a la sala on hi ha els armaris amb els processadors tots enracats. Continuant la visita, ens indicaren com estan ubicats els servidors, les plaques base i els discos en raid 5. Si mirem per sota podem veure el sistema de canonades que serveix per refrigerar la sala, que està tancada hermètica i a la qual només es pot accedir per una doble porta, i amb un sistema de codis que l’operari tecleja a l'entrada. Vorejàrem l’espai, de manera que vam poder veure la sala sencera d'armaris, i com estan connectats entre ells. Al final, en una petita habitació, ens mostraren un vídeo explicatiu de l’aparell.


DSC02639

El vídeo mostra les diferents aplicacions que s’han fet amb l'ordinador, i algunes de les que s'estan duent a terme actualment, com ara la de l'empresa Repsol el fa servir per trobar jaciments de petroli o l’Hospital Sant Joan de Barcelona simula el moviment d’un cor per poder estudiar amb més realisme les malalties cardiovasculars. Ens van explicar també altres utilitzacions, per a què es fan servir els superordinadors i quines institucions hi poden accedir. Finalment, comentà que, encara que aquest aparell és el més potent d'Espanya, hi ha tota una xarxa de superordinadors menys potents distribuïts per tota la geografia estatal i que col·laboren entre si. El següent nivell està ubicat a Madrid i, la resta, en altres llocs com València o La Corunya.

 

Al final de la visita vam veure el museu del centre, on hi ha tots els superordinadors anteriors al MareNostrum (l’Origin 2000 i d’altres).