Gòtic i teatre a Barcelona

 mar i cel 28 01 2El 28 de gener, els alumnes de Batxillerat van fer una sortida a Barcelona per visitar el MNAC i assistir al musical Mar i cel. Aquesta sortida fou organitzada pel Departament de Llengua Catalana amb la voluntat d’acostar el fet teatral a l’alumnat. 

 

MNAC 28 01 2

  MNAC 28 01

 Ja de bon matí, els alumnes van anar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) per fer una visita guiada a les sales d’art gòtic del Museu, on, entre moltes altres, van conèixer algunes de les principals obres de Jaume Huguet. A més, van tenir temps lliure per visitar la resta de sales del museu, especialment les d’art modern que han estat remodelades fa poc. Allà van poder contemplar l’extensa col·leccció d’art modernista que posseeix el MNAC.

mar i cel 28 01 davant les obres de Jaume Huguet MNAC davant les obres de Jaume huguet

 I, a la tarda, van assistir a la representació d’una obra tan emblemàtica del teatre català com és l’adaptació, en format de teatre musical, que el grup Dagoll Dagom ha fet de Mar i cel, escrita per Àngel Guimerà, un dels grans autors del nostre teatre.  

Amb motiu del 40è aniversari del grup, i al mateix Teatre Victòria on el van estrenar per primer cop el 1988, els Dagoll Dagom han volgut tornat a representar Mar i cel perquè, diuen, “aquesta història de pirates i cristians tancats dins d’un vaixell perdut enmig del mar, és una perfecta metàfora del món, els habitants del qual seguim entestats a fer-nos la guerra, odiar-nos i destruir-nos amb un urc que fa temps que s’hauria d’haver eliminat.”

mar i cel 28 01

 És una història d’amors impossibles perquè els dos enamorats pertanyen a mons històricament irreconciliables, enfrontats pel passat i per la religió. La versió d’aquest muntatge, estrenat per primer cop el 1988, és obra de Xavier Bru de Sala i la música d’Albert Guinovart. Especialment, cal destacar l’assistència dels alumnes de la matèria de modalitat de Literatura Catalana, que tenen Mar i cel com a lectura obligatòria en el currículum i que van poder analitzar detingudament totes les semblances i diferències entre el text original escrit per Guimerà i l’obra musical que veieren representada. Els alumnes van xalar de valent amb l’espectacularitat del muntatge, amb els efectes especials, amb les precioses veus dels actors i amb la música.

En resum, una sortida cultural ben profitosa!