El 12 i 13 de desembre, l’Institut va tornar a organitzar les Jornades Joves i Empresa. Enguany se celebrà ja la 8a edició.
Aquestes Jornades tenen com a objectiu fonamental apropar el món de l’emprenedoria i la innovació empresarial als alumnes de cicles formatius i de Batxillerat del nostre centre.
Per aquest motiu, durant dos dies, es va modificar el ritme habitual d’activitats lectives per tal d’apropar-los d’una manera diferent al món laboral i empresarial, ajudar-los a millorar el seu bagatge acadèmic i a donar valor afegit als seus currículums.
El dia 12 van començar les activitats al matí amb la inauguració de les VIII Jornades, acte que anà a càrrec de Joan Carles Solé, regidor d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Valls; Josep Ramon Tarragó, inspector del Departament d’Ensenyament de l’Alt Camp, i Jordi Tuset, director del centre. Tot seguit ja s’iniciaren les activitats acadèmiques amb una xerrada dels fabricants de handbikes per a persones amb discapacitat, que va impartir Batec Mobility, l’empresa que fabrica aquestes bicicletes i que va néixer a partir de la necessitat personal del seu promotor, Pau Bach, una persona tetraplègic que necessitava resoldre els seus problemes de mobilitat. A partir de la seva experiència personal, explicà com va formar l’empresa Batec Mobility per poder millorar radicalment la mobilitat de les persones amb discapacitat. A més, la majoria dels treballadors tenen algun tipus de discapacitat, cosa que mostra la seva voluntat com a empresa social. Els alumnes de 2n de cicles formatius de Grau Mitjà i de CAI matí van interessar-se pel projecte.
A continuació, els impulsors del projecte Food ration 4all van explicar com els va sorgir la idea de fer un producte reutilitzable com el que han preparat. Com a treball de final de carrera, havien de fer algun objecte reutilitzable; al menjador social del seu poble van observar que hi havia moltes necessitats per poder cobrir tots els àpats de la gent necessitada. Se’ls va acudir de dissenyar un envàs per repartir el menjar en 4 racions; a més, aquest envàs també té una llibreta per tal que les persones sense sostre que recullen el menjar puguin anotar les seves vivències, les seves idees. En definitiva, és un producte amb una doble finalitat social que ara intenten comercialitzar. Va ser una exposició molt amena adreçada als alumnes de 1r de Batxillerat i als de CFGS d’Activitats físiques i esportives.
A la tarda es va dur a terme una sessió pràctica de programació neurolingüística, a càrrec de Nur Garriga: utilitzant les tècniques d’aquesta especialitat, va ensenyar als alumnes dels cicles formatius de Grau Superior i als de 1r del CFGM de CAI tarda a fixar una sèrie d’objectius vitals utilitzant estratègies de centrament i de superació personal (els punts forts i dèbils de cadascú) cosa que ens permetrà d’estar bé amb nosaltres mateixos i amb el nostre entorn. En resum, va destacar la importància que té el llenguatge a l’hora d’aconseguir els reptes que ens proposem.
L’endemà van començar les activitats de bon matí amb un taller de coaching laboral a càrrec d’Adelina Agustí, gerent de Job Dream Consulting, que és una empresa especialitzada en processos de selecció de personal de l’àmbit esportiu, per això hi va assistir l’alumnat del CFGS d’Activitats Físiques i Esportives. Agustí els va donar tota una llista de consells pràctics per superar amb èxit un procés de selecció; destacà que cal que integrin en el seu currículum algun valor afegit, és a dir, que a banda dels estudis necessaris, cal que diversifiquin les activitats fora del sistema educatiu (aprenentatge de llengües, formació paral·lela, castells, monitors de lleure, etc). Finalment, també els explicà que cal que siguin presents a les xarxes socials per donar-se a conèixer.
Posteriorment, el psicòleg Marc Masip, va fer una xerrada sobre l’addicció a les noves tecnologies als alumnes de 2n de cicles formatius de Grau Mitjà i de 1r de CAI matí. Masip forma part del Programa Desconnect@, un mètode educatiu que pretén formar en l’ús adequat de les noves tecnologies per evitar que es converteixin en una nova addicció; de forma molt pràctica i amena, va donar tota una colla de consells als joves per tal que racionalitzessin l’ús dels nous dispositius.
Per acabar les Jornades, al Centre Cultural Municipal es va fer l’acte de cloenda, presidit pel regidor de l’Ajuntament de Valls Martí Barberà, la directora d’Àrea de la Caixa-Tarragona interior Maica Jané i el director de l’Institut Jaume Huguet Jordi Tuset. Durant els parlament, Martí Barberà va destacar la importància d’aquestes Jornades ja que ajuden a complementar la formació tècnica que reben els alumnes de l’Institut, el qual és un referent per al teixit industrial de Valls i comarca.
Finalment, Maica Jané, en representació de la Fundació la Caixa, patrocinadora de les Jornades, va glossar la figura del conferenciant, Jordi Adell Herrera, del qual destacà l’extens currículum com a professor universitari i especialista en coaching i management, entre d’altres de l’àrea de management en Institut Cruyff i en cursos de Màster i Postgrau a l’Escola Universitària d’Estudis Empresarials de la Universitat de Barcelona.
Jordi Adell va impartir la conferència de cloenda, que titulà “Parlar o comunicar?”; Adell exposà quines són les claus de l’estructura del discurs que ens permetran d’aconseguir una bona comunicació en tots els àmbits, tant laborals com personals. Gràcies a la implicació constant del públic en la xerrada, va explicar quins aspectes cal tenir en compte per aconseguir una comunicació adequada on les idees puguin ser enteses adequadament i, fins i tot, aconseguim el convenciment i la persuasió.
Aquesta xerrada va cloure dos dies intensos d’activitats a l’Institut Jaume Huguet amb l’objectiu central d’apropar l’emprenedoria als joves i de millorar el seu bagatge acadèmic.