XIV Jornades Joves i Empresa

2024 01 31 JORNADES FUTBOLISTA 1 Els dies 29, 30 i 31 de gener es van fer a l’Institut Jaume Huguet les XIV Jornades Joves i Empresa amb l’objectiu de fomentar l’esperit emprenedor de l’alumnat.

El dia 29 es van fer cinc sessions, entre matí i tarda i adreçades als diferents grups de cicles formatius de grau mitjà i grau superior, del taller de Maria Batet titulat “Entrenament de les soft skills”. La Maria és una entrenadora d'habilitats creatives i emprenedores, facilitadora gràfica i mentora d'equips que està especialitzada en pensament creatiu, facilitació d'equips, metodologies visuals i acompanyament d'equips. La seva voluntat va ser acostar el món de l'emprenedoria a l'educació, com una manera de transmetre coneixements en valors i habilitats que els ajudin a construir un futur millor. 

Va explicar a l’alumnat què són les “habilitats toves”, també conegudes com a “habilitats de poder”, tan importants actualment en el món laboral i que són aplicables a totes les professions. Per això els va fer treballar el pensament crític, la resolució de problemes, com parlar en públic, el treball en equip, el lideratge, etc.

El dia 30 al matí es va fer la inauguració oficial de les Jornades per part de l’alcaldessa de Valls, Dolors Ferré Cuadras, i el director del centre, Josep M Soler. L’alcaldessa destacà el talent com una eina de futur per al jovent; els digué que aprofitessin tot el que podien obtenir a l’Institut per aconseguir un bon futur professional.  

Posteriorment va tenir lloc la xerrada “Què és un emprenedor i quines característiques té”, a càrrec de Guillermo Borda, enginyer i formador de dirigents d'empresa en escoles de negocis a l'Argentina; a més, ha estat director acadèmic de la consultora multinacional Logos dedicada, entre d'altres matèries, a l'ensenyament de temes relacionats en emprenedoria i empresarials en general i també ha dirigit grups multidisciplinaris en multinacionals com Telecom Argentina i Ford Motor. És un dels ponents voluntaris de SECOT, una associació sense ànim de lucre formada per voluntaris sèniors, professionals, directius i empresaris que, jubilats o en actiu, de forma altruista, ofereixen la seva experiència i coneixements en gestió empresarial i acadèmica. 

Isabel Roman, coordinadora de projectes de la Fundació Mémora al Camp de Tarragona, va fer dues sessions, en horari de matí i tarda, sobre el tabú de la mort a les quals van assistir els alumnes del CFGM de Cures Auxiliars d’Infermeria.

Finalment, a la tarda, Àlex Vicente, cofundador de Consys Engineering SL, va fer una xerrada als alumnes dels CFGS d’Automatització i Robòtica Industrial i als de Mecatrònica  en què els parlà sobre l’actitud en el món laboral. Com a emprenedor jove que és –28 anys–, els va animar a tenir un esperit innovador per aconseguir objectius positius per al seu futur. L’Àlex és de Valls i és un apassionat de la tecnologia i la mecànica des que era petit; és enginyer per la URV i ha treballat a l’escuderia McLaren abans de cofundar Consys Engineering, una empresa que proporciona solucions per al desenvolupament de sistemes de control electrònic d'alta complexitat. 

Les activitats del dia 31 van començar amb la xerrada "Com trobar feina a través de les xarxes socials". La va fer Cèlia Hil, psicòloga amb postgraus en recursos humans, inserció laboral i xarxes socials. A més, és formadora i conferenciant tant en empreses com en escoles de negocis (EADA, IESE, etc); també és formadora en empreses de selecció de personal (Adecco i Manpower), i consultora i especialista en temes de marca personal i Linkedin. 

Durant el matí, el professorat de la família de fabricació mecànica va dirigir una gimcana molt original per al seu alumnat, que van batejar com a “Gimcànica”: van fer anar fins a Masmolets l’alumnat de mecanització i soldadura i, durant tot el recorregut, els van fer passar per diversos reptes relacionats amb la mecànica (càlculs i exercicis pràctics que es fan a tots dos cicles). Van acabar fent un esmorzar i un joc en grup al bosc. 

Per la seva banda, els alumnes de CAI van visitar la Residència Santa Teresa on van veure com funciona el dia a dia de la residència, i quina funció i tasques hi fa cada professional. Durant la visita de les instal·lacions els van fer una demostració de com funcionen les grues de bipedestació i de transferències, i de com organitzen i distribueixen les dietes als residents.

A mig matí, Llorenç Gómez León, exjugador i entrenador de la selecció absoluta catalana de futbol platja, va fer una xerrada als alumnes del CFGS d’Ensenyament i Animació socioesportiva per parlar-los de somnis que es fan realitat. El Llorenç és considerat un dels millors jugadors de futbol platja de tots els temps. Després de deu anys com a esportista d'alt rendiment, actualment és entrenador professional d’aquest esport i, entre d’altres, seleccionador de Dinamarca. Un dels seus objectius principals, tant en la seva carrera professional com en la seva vida personal, és la formació continuada. Entre els títols més destacats que ha aconseguit té el de campió de l'Eurocopa, subcampió dels Jocs Europeus, subcampió del món, millor gol del món 2014 i 2018, i està en el Top3 com a millor entrenador del món 2024.

Per cloure les Jornades, Hèctor Zazo, professor de la família de fabricació mecànica, va fer una xerrada d'orientació per a tot l’alumnat de 2n dels cicles formatius de grau superior del centre en què els va parlar de la importància d’anar ben preparats en el moment d’accedir a la universitat.

Dia 29

 Dia 30

 Dia 31