VII Jornades Joves i Empresa

inauguracióEls dies 13 i 14 de desembre van tenir lloc les VII Jornades Joves i Empresa.

L’organització anà a càrrec dels departaments de Formació i Orientació Laboral, d’Administració i Gestió, de Comerç, de Sanitat, de Mecanització, d’Informàtica, d’Electricitat i de Manteniment, amb el suport de la direcció del centre, la coordinació de Batxillerat i la coordinació d’Educació Secundària Obligatòria.

En les Jornades, hi van intervenir una bona colla de ponents, cadascun expert en algun dels temes proposats, amb els quals els assistents van tenir la possibilitat d’intercanviar opinions i experiències. A més, es van posar en contacte experts de reconegut prestigi del nostre territori amb alumnat, professorat, empresariat i institucions de Valls i comarca.

En el decurs d’aquestes jornades s’aglutinaren tots els àmbits educatius de l’Institut, des dels alumnes del segon cicle d’ESO, als de Batxillerat, cicles formatius de Grau Mitjà i de Grau Superior, curs d’accés a cicles (CAS) i els del Programa de Formació i Inserció. La intenció era iniciar-los en l’emprenedoria i despertar-los actituds imprescindibles actualment en el món professional: la creativitat, la cooperació, la innovació, el lideratge, la comunicació, el llenguatge corporal, les modernes opcions de finançament de projectes,etc.

 

Inauguració

El dia 13 al matí s’inauguraven les jornades amb la presència d’Albert Batet, alcalde de Valls; Josep Ramon Tarragó, inspector d’Ensenyament dels centres vallencs, i Jordi Tuset, director de l’Institut, els quals van valorar tot allò que representa de positiu l’aposta per la formació i desitjaren als assistents que aprofitessin al màxim les aportacions i reflexions que els ponents, experts en els seus àmbits professionals, els podien oferir. L’acte tingué lloc a l’aula d’Audiovisuals del centre i hi assistiren els alumnes de 1r de Batxillerat.

 

JE valentí canadell

 

Conferència de Valentí Canadell Bofarull

Tot seguit començà la primera conferència, a càrrec de Valentí Canadell, que des del 1995 representa el sector nuclear espanyol als Estats Units a l’Institute of Nuclear Power Operations (INPO), capdavanter mundial en la seguretat nuclear i en l'intercanvi d'experiència operativa i en la formació nuclear. Actualment treballa a la Comissió Europea, en el control de les salvaguardes nuclears sota el tractat d'EURATOM, on és actualment cap d'un sector responsable de 7 països dotats d'instal·lacions nuclears.

La seva ponència girà entorn del tema d’Europa, una Europa que, de vegades, sentim molt allunyada de les persones, especialment els joves, malgrat que són els qui actualment més hi viatgen i més hi treballen. Allò que es decideix a les institucions europees ens afecta moltíssim a tots, i caldria que ho coneguéssim millor. Els alumnes van copsar, doncs, l’experiència d’un català que treballa a les institucions europees.

 

micromecentatge

 

teaming2 Copiar

 

Taula rodona sobre les plataformes de ‘crowdfunding’ o micromecenatge

Més tard va tenir lloc una taula rodona, moderada per Àfrica Pagès, professora de Sanitat del centre, a la qual assistiren tots els alumnes de 1r i 2n dels CFGM, els del CFGS d’AAFE i els de CAS.

Amb l’ús creixent d’Internet han aparegut noves formes de finançament empresarial que poden aportar capital per tirar endavant una idea; són les anomenades plataformes de crowdfunding o micromecenatge, que són fórmules innovadores de finançament de projectes des del vessant col·laboratiu. Els exemples que es van presentar durant les Jornades són projectes duts a terme per entitats sense ànim de lucre i basats en les recompenses.

 

teaming Copiar

 

Començà l’exposició Rosa M. Ramon, impulsora del projecte Fan del Lluís, mare del Lluís Boada, l’alumne del nostre centre que pateix laminopatia; la seva fórmula es basa en el model Teaming, que consisteix a donar una quantitat simbòlica al mes (a Europa és 1€) per ajudar a fer realitat el projecte amb el lema: Nens contra la Laminopatia. En concret, recapten fons per a la investigació d'aquesta greu malaltia rara (de la qual us vam parlar en el número del curs passat de reviScola) per tal de poder aprofundir en l’estudi científic amb el somni de trobar-li curació. Es coneixen pocs casos al món i això fa que ni els laboratoris farmacèutics, ni les administracions públiques investiguin aquesta malaltia, de manera que tot s’ha d'aconseguir amb fons privats. És una malaltia degenerativa que en pocs anys té un desenllaç fatal.

En concret, els diners que es recullen amb el sistema Teaming per al Projecte Fan del Lluís van destinats a la Investigació sobre la distròfia muscular congènita per dèficit de la làmina A/C i l’estudi el lidera la Fundació Andrés Marcio. Els diners van a parar a un projecte d'investigació per controlar la evolució de l'estat del cor en els nens amb aquesta malaltia. Es fa en col·laboració amb l'equip de cardiologia i de patologia neuromuscular de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

 

tot suma

 

El segon ponent fou Jaume Escoté, membre de la Colla Joves dels Xiquets de Valls, que va exposar el model totSuma, que és una plataforma de finançament col·lectiu que té com a fet diferencial la seva vocació social i el compromís amb la construcció nacional catalana. I la Joves de Valls s’hi ha unit amb el projecte Castelleres i castellers, teixim la xarxa, teixim la història, amb l’objectiu de finançar una part del cost de la instal·lació d’una xarxa a la sala d’assajos de la Colla a través de petites aportacions. El pressupost total és de 35.000€ i, a través de totSuma van demanar de recollir-ne 5.000 però finalment en van aconseguir 5.495€. Les aportacions van anar de 5€ a 300€. Hi van col·laborar un total de 174 mecenes i les recompenses anaven des de l’agraïment, a una fotografia en cartró folrat amb una edició limitada i numerada, una samarreta especial limitada, etc... fins a la realització d’un pilar de 5 per part de la Colla.

 

verkami

 

La tercera ponència la van presentar el Max Montero i l’Ariadna Campoy, alumnes de l’Escola Pia de Mataró que, com que no van poder ser a l’acte, ho van explicar a través d’un vídeo que es va projectar a la sala. Ells van fer servir la plataforma Verkami, que és la plataforma pionera de micromecenatge a Catalunya. Es va posar en funcionament a Mataró el desembre del 2010 i ha tingut un èxit aclaparador. És una de les més conegudes i a hores d’ara per mitjà de Verkami s’han finançat amb èxit més de 500 projectes.

Ells són estudiants de l’Escola Pia de Mataró i el projecte que van finançar a través de Verkami era per al seu treball de recerca de batxillerat Reinventant les pròtesis, que consistia en el disseny, la impressió en 3D i el muntatge d’una pròtesi de mà. Necessitaven 450€ i en van aconseguir 1.205€. Les aportacions van anar de 5€ a 450€. Hi van col·laborar un total de 30 mecenes i les recompenses anaven des de l’agraïment en el seu TdR, al treball en format pdf, una trobada amb els autors, fins a poder veure la utilitat de la pròtesi amb la persona que la utilitzarà una vegada dissenyada i impresa.

 

LISA GRACE2

 

LISA GRACE4

Els Hidden City Tours

La segona sessió de les Jornades va servir per presentar un projecte d’emprenedoria social nou a Catalunya: el Hidden City Tours de Barcelona; la seva fundadora, Lisa Grace, va exposar-lo als alumnes de CFGS. La Lisa, una anglesa que fa dotze anys que viu a Barcelona, en l’època més dura de la crisi va necessitar trobar una nova feina o un nou projecte. Llavors va pensar a provar un nou model de visites turístiques a la ciutat, amb guies que contractaria entre les persones que estaven vivint al carrer o en albergs d’acollida. Després d’una escrupolosa selecció, va trobar quatre persones que, segons les seves trajectòries personals, havien arribat a tocar fons, però com que havien estat també vivint a l’estranger, la Lisa els donà l’oportunitat de treballar de guies en la llengua estrangera que coneixien. Primer van tenir una formació adaptada i, a la vegada, ells van incorporar a l’empresa els seus coneixements particulars de la ciutat.

La Lisa va deixar clar quina era la diferència entre una ONG o un servei de caritat i una empresa social com la seva: són guies que donen un servei de qualitat i els clients reben el servei. El model de l’empresa és d’autofinançament a partir de les visites que contracten. No reben cap finançament públic, cosa que els dóna la llibertat d’escollir el propi destí. Creuen que una empresa social ha de ser sostenible, econòmicament viable i, sobretot, profitosa. Altrament, serien només una altra càrrega per a la societat.

aguilar

 

aguilar2

Emocions i emprenedoria

La segona part de la tarda va girar entorn del tema de les emocions i l’emprenedoria, i anà a càrrec dels terapeutes M. Àngels Olivé Piñol i Miguel Ángel Aguilar, dels centres Espai Vibració d’Alcover i de Mejora y humanízate de Valls. Van fer un taller amb els alumnes dels CFGS titulat “Valoració mitjançant les emocions” que va ser molt ben valorat pels alumnes ja que els serví per identificar les emocions bàsiques: por, ràbia, afecte, tendresa, tristesa i alegria, emocions que han de tenir molt en compte a l’hora de la feina.

 

jordi caps4

 

jordi caps 2

 

jordi caps3

 

Màgia i emprenedoria

A la sessió matinal del dia 14, al Centre Cultural Municipal, Jordi Caps i Fèlix Brunet van fer una sessió de màgia i emprenedoria als alumnes de 1r i 2n dels CFGM, als de CAS, als de 4t d’ESO i al grup de 3r que cursa la matèria d'emprenedoria. A més, també hi assistiren alumnes del Cor de Maria i de l'Institut Serra de Miramar. Tots els números de màgia i mentalisme van captar de seguida l’atenció del públic, amb el missatge d’aproximar-se al món de la màgia com a lliçó que els porti a ser fidels a les seves il·lusions i a les seves metes a la vida.

 

cloenda

 

El mentalisme com a cloenda

A la tarda, i també al Centre Cultural Municipal, l’acte de cloenda va iniciar-se amb la intervenció de Jordi Tuset, director de l’Institut, el qual va agrair a totes les persones, empreses i entitats que any rere any fan possible l’organització de les Jornades. A continuació, i com a president de l’acte, Joan Carles Solé, regidor d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Valls, va fer un reconeixement a la tasca de l’Institut com a exemple de formació. En aquest sentit, aprofità per aconsellar als joves que estudiïn, perquè la formació sempre és una inversió de futur i augmenta les possibilitats de trobar una bona feina. Finalment, la Sra Maica Jané, directora de la zona de Tarragona interior de “la Caixa”, com a principal patrocinadora de les Jornades, va exposar la voluntat que té l’entitat per participar en el foment de l’emprenedoria.

Ella mateixa va presentar el conferenciant, Javier Luxor, que va fer la conferència de cloenda, titulada “La fuerza de tu mente”. Javier Martín té 42 anys, és de Madrid i és enginyer tècnic en topografia. A partir de l’any 2000 es va poder dedicar professionalment a la seva passió, el mentalisme; es convertí en Javier Luxor i guanyà tres vegades el campionat d’Espanya i una el d’Amèrica Llatina d’aquesta especialitat. Avui en dia és considerat un dels millors mentalistes corporatius i ofereix els seus serveis a les empreses més importants.

Durant la seva exposició, Javier Luxor va fer una sèrie de demostracions que deixaren bocabadat el nombrós públic assistent a l’acte. Una de les reflexions més destacades és que cal adonar-se de l’avenç que es fa en l’estudi del llenguatge del cos, en la comunicació no verbal; és a dir, que el llenguatge del cos d’una persona ens diu molt més que el propi missatge.

A més, va exposar molts exemples de com ser un bon líder, però sempre arribant a la conclusió que nosaltres hem de ser els nostres propis líders, igual com en la motivació: cadascú de nosaltres ens hem d’automotivar per aconseguir allò que volem.

L’èxit de la conferència va quedar ben clar ja que, un cop acabada, encara va estar molta estona parlant amb gent del públic que van voler saludar-lo o que es volien fer fotos amb ell i que els signés escrits.

 

luxor i tuset

 

luxor4

 

luxor5